2009. június 16., kedd

Nyírparasznya naiv festője

A lenti tetkó Jenci, Nyírparasznya naiv festője Sziszi cicánk, nyugodj békében a dögkút mélyén c. amatőr festményének a festő jobb mellére felvarrt pontos mása.
Jenci a festményt barátnője, Erzsike Sziszi nevű macskája halálának tíznapos évfordulójára készítette félfamentes rajzlapra, a helyi Coop áfészban 1080 forintért vásárolt vízfestékkel.
A helyi dögkútban örök nyugalomra helyezett, erősen oszlásnak indult macskatetem koponyája közepén jól látható a Jenciék szomszédja, Patrik által a Patrik édesapja, Gáspár sörétes puskájával ejtett lőtt seb. A bomlásnak indult macska gerincét, csakúgy mint végtagjait a temetés óta eltelt tíz nap folyamán szinte teljesen szétcincálták a dögkútban élő ebihalak. Az előrehaladott bomlás egyértelmű jeleit Jenci az amatőr festményén kékkel és rózsaszínnel ábrázolja. Az ebihalak (egyet közülük láss Jenci mellbimbója alatt, kicsit balra) megcsócsálták ugyan a döglött macskát, a legkönnyebben kikezdhető és emészthető testrészét, jelesül a bal szemét mindazonáltal épen hagyták. A lecsupaszított macskakoponya szájában tekergő galandféreggel Jenci a világ esetlegességét és múlandóságát, valamint a lét és az elmúlás irreverzibilis mivoltát szerette volna érzékeltetni, míg a macskatetem körül úszkáló két tő, sötétzöld színnel ábrázolt Cannabis sativa Jenci sok éve fennálló kábítószerfüggőségére utal.

dög
Comments
2 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

2 megjegyzés: